Tuesday, August 23, 2011

Nasionalisme, patriotisme inti pati kemerdekaan
Rakyat Malaysia perlu pertingkat semangat kenegaraan agar mampu kekal harmoni
-
Oleh Mohd Ayop Abd Razid

Ogos diisytiharkan sebagai bulan kemerdekaan . Negara merdeka pada 31 Ogos 1957. Tahun ini merupakan kali ke-54 kita menyambut dan meraikan tarikh keramat ini sebagai hari kemerdekaan negara. Pada tahun ini sambutan hari kemerdekaan yang bertemakan ‘Transformasi Berjaya, Rakyat Sejahtera’ akan ditunda ke 16 September kerana dijangka jatuh pada hari kedua sambutan Aidilfitri.
-
Tarikh 16 September dikira amat sesuai kerana ia adalah hari penubuhan Malaysia. Sabah dan Sarawak menerima kemerdekaan melalui penyertaan mereka ke dalam Persekutuan Malaysia.
-
Sesungguhnya kemerdekaan telah memberikan kebebasan kepada kita untuk mencorakkan negara ini tanpa campur tangan asing. Pada awal pengisian kemerdekaan beberapa halangan terpaksa diharungi negara.
-
Antaranya, saki baki ancaman komunis, tentangan Indonesia dan Filipina terhadap penubuhan Malaysia 1963 dan juga masalah perkauman yang masih menebal sehingga tercetus peristiwa 13 Mei 1969. Semuanya dapat kita hadapi dengan penuh cekal dan berjaya.
-
Peristiwa 13 Mei adalah titik tolak ‘kejuruteraan sosial’ di negara kita. Dari peristiwa inilah lahirnya pelbagai dasar seperti Dasar Ekonomi (DEB), Dasar Pendidikan Kebangsaan dan beberapa dasar lain.
-
DEB (1970-1990) telah banyak merubah struktur masyarakat kita. Rukun Negara juga lahir selepas peristiwa hitam 13 Mei.
-
Rukun Negara yang mengandungi lima prinsip pula telah benar-benar menjadi ideologi, falsafah dan etika hidup seluruh rakyat Malaysia. Rukun Negara telah menjadikan rakyat lebih bersifat patriotik, bersatu padu, toleran dan liberal.
-
Sebenarnya, apakah inti pati kejayaan pengisian kemerdekaan itu sehingga kita berjaya membina sebuah negara yang makmur, harmoni dan bersatu padu. Inti pati kemerdekaan itu ada dua, iaitu nasionalisme dan patriotisme.
-
Kedua-duanya kait mengait antara satu sama lain; dalam nasionalisme ada patriotisme dan dalam patriotisme ada nasionalisme. Apakah maknanya kedua-dua itu?
-
Dalam konteks negara moden, nasionalisme bermaksud rasa kebersamaan sebagai suatu bangsa berasaskan ikatan kewarganegaraan yang dapat membentuk satu semangat kenegaraan (kebangsaan) bersama.
-
Melalui semangat nasionalisme inilah kita dapat membina penegasan identiti dan kepribadian serta sifat bangsa Malaysia yang bertanggungjawab menentuan nasib dan masa depan sendiri, bukannya ditentukan oleh negara atau kuasa luar.
-
Dari nasionalisme inilah lahirnya semangat patriotisme. Patriotisme adalah rasa cinta dan sayangkan negara. Patriotisme menjadikan kita sanggup berkorban mempertahnakan tanah air dari ancaman musuh sama ada yang datang dari dalam ataupun luar.
-
Nasionalisme dan patriotisme sangat penting disduburkan kembali ke dalam jiwa rakyat kita, khususnya dalam kalangan generasi muda. Tidaka salah kita memiliki semangat nasionalisme selagi ianya tidak diasasakan kepada semangat perkauman ynag melulu.
-
Bangsa yang lemah nasionalisme dan patriotismenya akan mudah dikuasai oleh bangsa atau kuasa luar. Demikianlah yang ditegaskan oleh Muhammad Abduh, ulamak dan tokoh reformis dunia Islam yang terkenal.
-
Justeru, sempena sambutan kemerdekaan tanah air yang ke-54 ini marilah seluruh rakyat Malaysia mempertingkatkan semangat nasionalisme dan patriotisme terhadap tanah air supaya negara terus kukuh dan kuat serta sukar digangu gugat oleh musuh-musuh, sama ada musuh yang bersifat gunting dalam lipatan ataupun musuh yang datang dari luar. - BH 24 Ogos 2011

3 comments:

Hotels said...

Get the discount up to 80% only at www.dubaihotelsholiday.com

IBU RISKA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

PAK HARIS said...

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya
(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya.